VINTAGE FORSTÆRKER

Accuphase E-301

Accuphase E-301 Integreret forstærker 1981

Acuphase startede op i Japan i 1972 af en tidligere Kenwood ingeniør og er vel Japans førende High-end mærke i dag. Drager vi en parallel til bilernes verden kan man måske sige at Accuphase i 70èrne og firserne var Lexus udgaven af Toyotas ellers udmærkede øvrige modeller. Ikke meget var sparet eller mange kompromisser indgået og samlekvalitet og konstruktion osede af kvalitet og luxus. Havde det ikke været for Audioscan, der på en eller anden forunderlig måde fik skaffet sig agenturet, så havde der ikke været mange i DK, der havde haft råd til at investere i disse mageløse japanske vidundere. Audiosacan var i stand til at sælge specielt integrerede forstærkere som denne E-301 til noget der lignede normale priser omend oppe i den øvre ende.  Kigger man på prisniveauet idag, så er det i hvert fald tydeligt at det er i den helt høje ende af prisskalaen Accuphases produkter befinder sig.

E-301 er et vanvittig  lækkert stykke elektronik, med selvfølgelig alt hvad hjertet kan begære af tekniske faciliteter. Den har med sine 2x110 watt masser af power og spiller letflydende, kompetent og meget meget musikalsk. For 10 år siden kunne man godt finde sådan en sag til en billig penge. Det kan man ikke mere og specielt japanerne køber op af disse tekniske lækrerier.

Denon PRA-1003

Denon PRA-1002 Forforstærker 1979

Andetsteds her på siden har jeg erklæret at jeg har to kærester, nemlig Sony og Kenwoods udstyr fra halvfjerdserne, men der er dog plads til et enkelt sidespring i ny og næ. Et af dem hedder Denons ting fra sidst i halvfjerdserne. Der var en grund til at det, før Sø & Høyems distribution i sluthalvfjerdserne, blev betragtet som et mærke lige før hi-end. Produkterne var ikke specielt billige, så det er begrænset hvor meget der cirkulerer i DK idag, men det kan da lade sig gøre med en ihærdig indsats at finde en PMA-830/850 elller pladespillerne DP-1200 og DP-2500. Hvorfor er Denons produkter så så eftertragtede for Det er jo ikke kun mig der leder konstant. Først og fremmest er det virkelig gennemført hvad der gemmer sig bag de cool fronter. En byggekvalitet hvor der ikke er indgået mange kompromisser og det betyder så at de bare lyder fuldstændig fremragende med både saft, kraft og finesse på samme tid. Det er ikke Accuphase, men ganske tæt på.

Der er alle mulige tekniske lækkerier, men måske med en aldeles fremragende phonoindgang som toppen af kransekagen.

Meget velholdt, 1 ejer fra røgfrit hjem

HxBxD: 17x40x24

5800,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

 

Marantz 3200

Marantz 3200 Forforstærker

Når man som jeg sejler rundt på diverse salgs- og auktionssider på nettet, støder man hele tiden på betegnelser som ultra rare, extremely rare, much sought og lignende. Hvad kvalificerer så et apparat til at få påhæftet dette " Rare "? Tjah! Først og fremmest skal der ikke være ret mange tilbage af en produktion på verdensbasis eller det kan være uhyre vanskeligt at finde et eksemplar der er velholdt fordi det har været brugt professionelt, måske. Det kan være at et apparat har haft sådan en konstruktion at det simpelthen ikke kunne holde, eller også har prisen gjort at det var ganske få der havde råd til at anskaffe sig apparatet. Måske kan der være tale om et apparat der kun var i produktion i kort tid p.g.a. konkurs eller ny ledelse o. lign. Måske har mode, behov og udvikling ændret sig og et apparat er blevet overhalet. Måske er et apparat fra en ikke særlig sexet producent udstyret med extraordinære kvaliteter. Der kan garanteret være masser af andre årsager og uanset grund, så er det selvfølgelig sværere at finde noget der er ultra rare og man må sædvanligvis også betale mere for sagerne.  

Hvorfor er denne Marantz 3200 forforstærker så ikke ultra rare, men blot temmelig " rare " i DK. Tjah! Marantz var vel ikke istand til at skaffe sig en markedsandel herhjemme der blot matchede den øvrige verden ( læs USA ) . Lidt for dyrt der i halvfjerdserne, hvor konkurrencen virkelig var stor. Man syntes måske også at 3200 skulle være sammen med Marantz gudesmukke effektforstærker 140, som den passede og blev solgt sammen med. Så begyndte det jo at løbe op og så mange penge var der heller ikke blandt folk i en tid med oliekrise, arbejdsløshed og rigtige vintre med isbrydere, storebæltsfærger og kun ganske få, men rigtig gode, professionelle fodboldspillere i udlandet.

Hvorom alting er som de sagde i gamle dage, så er her en yderst velholdt og meget meget velspillende forforstærker fra Marantz storhedstid i halvfjerdserne og det er med underdrivelse som mine nordjydske aner byder mig, ikke en vi ser så tit, her på disse kanter.

Start med forforstærkeren og gå på jagt efter effektforstærkeren 140 og bliv ejer af et af de mest coole forstærkersæt overhovedet.

3400,-  

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Pioneer SA-710

Pioneer SA-710 Integreret forstærker 1978-80

Vi er nogle stykker der skal være yderst varsomme med at antage at man kan passe en skjorte benævnt " Slim line " , når man har fået lusket sig ind i prøverummet i den lokale genbrugsbutik. Meeen! heldigvis findes der en anden løsning, hvis slim line er sagen. Pioner skabte som modvægt til deres fysisk store forstærkere sidst i 70èrene en serie der bestod af 4 integrerede forstærkere SA-410/510/610 & den kraftigste SA-710 som vi har at gøre med her. Ikke alene er den smart med de beskedne ydre mål og sin blanke face plate, som amerikanerne siger, men så har den jo årtiets mest cool metre til angivelse af effekt. Er du i tvivl om nuancerne i farven blå, så se gå på opdagelse i Luc Bessons meget franske film " the Big Blue " eller sæt dig foran SA-710 og følg den fantastiske blå farve, der markerer Miles Davis udtryk på mesterværket " Kind of blue" . 

Forstærkeren er så smuk at kun et ord trænger sig på! 

" Kunst "

2800,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Electrocompaniet 2-channel audio amplifier Effektforstærker 1979

I hi-fi verdenen findes der nogle klassiske modeller, hvor alene navnet bringer julelys i øjnene på folk der interesserer sig for moderne underholdningselektronik, læs HI-FI. Disse modeller udmærker sig ved, teknik der skiller sig afgørende ud fra mængden, et fabelagtigt pris/kvalitetsforhold eller et designmæssigt særpræg med blivende kvalitet. Måske var de forud for deres tid men de dannede i hvert fald skole og forandrede hi-fi-verdenen.

Jeg nævner 5 her og det er selvfølgelig min opfattelse. Andre har en anden og det er så det, men, gå selv på opdagelse på nettet og læs de spændende historier om:

NAD 3020 Integreret forstærker, der definerede hvor meget en lille billig 20 watts forstærker var i stand til at yde.

JBL L100 3-vejs højttaler. Et ikon som ikke vil dø og nyligt er relanceret, men de gamle er de bedste.

Thorens TD124 pladespiller. Måske den mest eftersøgte spillemaskine blandt samlerne.

Rogers LS3/5A Minimonitor der dannede skole for mange rigtig fine små højtaleres præstationer.

Men nu den hele sagen drejer sig om, nemlig:

Electrocompaniet 2-channel audio amplifier

Legende er ikke for stort et ord på denne 25 watts klasse A effektforstærker, der første gang den blev testet på amerikansk jord udløste  følgende statement  på forsiden af det største Hi-Fi magasin i USA " Audio critic Magazine "

" Audio freaks! Eat your hearts out!, This is the worlds best sounding amplifier " og så gik det ellers stærkt. Fra et kælderlokale i Oslo hvor tingene blev skabt lidt på lidt workshopagtig vis til en seriøs spiller på verdensmarkedet. 

Læs alt hvad  I kan finde på nettet om dette ikon! Søgeord:

Per Abrahamsen

Svein Erik Børja

Terje Sandstrøm

Matti Otala

Jan Lohstroh

Værsgo! Det var de centrale nøglepersoner.

Auktionshusene taler om proveniens når historie og ejerskab er kendt for en effekt og det påvirker prisen betragteligt at vide at auktionsnummeret, en Velo Solex, blev givet til Prins Henrik til hans 60-års fødselsdag. Nu kommer vi til det!  

Denne meget velholdte effektforstærker er med al sansynlighed den første der er solgt i DK. Det medfølgende brev fra de århusianske importører Hvidbak & Køster beretter om indbetaling af depositum, så det har ikke været helt let at skaffe forstærkere nok. For at det ikke skal være løgn, så medfølger den originale " Owners manual " på engelsk og " original " er i det hele taget denne perle fra 1979. Der har ikke været pillet ved den, har ikke været repareret og har været i èen ejers besiddelse indtil den kom i min varetægt. Med et serienummer på 465 er det i hvert fald klart at det er fra starten af eventyret. Der var nogle prøveserier i starten, men hvorvidt de har haft fortløbende serienumre er nok tvivlsomt. Men, det allerbedste er, at den spiller som i ungdommens vår. Magtfuldt, blødt og kompetent og den bliver, trods klasse A, ikke varmere end man kan holde en hånd på den. Der er et par småridser på toppladen og håndtagenes plast er lidt afbleget, men ellers er den i rigtig fin stand og spiller som skrevet helt op til sit ry.

Det eneste kritikpunkt der blev denne 25watts Klasse A forstærker til del, var datidens krav om mange watt og der gik da heller ikke lang tid før der var en større maskine i Electrocompaniets program. I dag finder jeg de 25 watt rigelige til det mestes brug og i hvert fald rigeligt til mit behov.

Det er på verdensplan yderst sjældent, at der bliver en udbudt til salg, så det er i sandhed en rarietet, der her er tale om.

Sendes ikke ret gerne  

12500,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI 

Luxman L-308

Luxman L308 Integreret forstærker 1974

 Den hastigt voksende interesse for Hi-Fi fra slutningen af tresserne til slutningen af halvfjerdserne handler ikke kun om musikken, der flyder fra disse apparater med knapper lavet af metal og blåt eller grønt lys fra en receiver pakket ind i lækker træfinèr. Det er også en rejse tilbage til et æstetisk udtryk, hvor begreber som balance, harmoni, skønhed, formsans og proportioner var, for visse producenters vedkommende og ofte japanske, en naturlig del af processen i at skabe et stykke elektronik til glæde for forbrugeren.

Denne Luxman L308, der er i 100% mekanisk topform, lever op til det ovenstående og står for mig som noget af det mest vellykkede designmæssigt, der kom ud af japansk Hi-Fi-produktion i starthalvfjerdserne.

Meen, det er jo med hi-fi som med kærlighed. Det er jo det indeni, der giver de største glæder i længden og i 1974 blev der kælet for detaljen og det var ikke kun Johan Cruyff, der i VM-finalen i fodbold mod West-Tyskland i 1974 var ved at afgøre kampen med detaljen efter få minutters spil, og detaljerne er der mange af på denne perle.

Lyden? Tjah! Som en Francois Hardy fra 1974: Slank, elegant, sødmefyldt og vanvittig lækker.

7800,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Marantz 1060

Marantz 1060 Integreret forstærker

Amerikanerne siger: " at finde en Marantz 1060 er hårdt arbejde ( " Matthæus 7.8 " søg og du skal finde! " ) , og det kan godt tage noget tid, måske specielt her i Europa, hvor receiverne trods alt var dem, der blev solgt flest af.

Når man har haft denne 1060 fra starthalvfjerdserne i huset et stykke tid, forstår man så også amerikanernes begejstring for denne " well-known, respected and popular "

http://audio-room.net/vintage-icon-marantz-1060-vs-marantz-1120/  vintage amp.

Hvordan lyder den så, denne klassiske, yderst velholdte, 1 ejers forstærker. Tjah: Lige nu spilles Lyle Lovetts 1. LP  på en Rega Planar 3 med en Elys, og hvis man kan abstrahere fra, at han var gift med skønne Julia Roberts, så tilflyder der en, et stort og meget varmt lydbillede med styr på tingene.

I min verden er det en af de forstærkere, der her i huset får alt til at falde i hak. Lidt den samme fornemmelse jeg har, når der bliver sat et sæt Scan-Dyna A25, en Dual 1019 eller et sæt Naim NAP160/NAC42 til.

Indgang for microfon/ Aux 2 på forsiden m. Jack-stik

Rigtig rigtig god RIAA (MM) 

Low filter  

Reguleringer for bas/mid og treble

3200,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Pioneer SA-700

Pioneer SA-700 Integreret forstærker

1970 Vietnam, Thy-lejr, Hendrix & Joplin, Gasolin`, Faxe Fad, Christiania, ny Lillebæltsbro, Tvind og goodbye Beatles.

Jeg takker skaberen for at have oplevet den tid ( på afstand, dog ) der også frembragte denne Pioneer beauty, der er indbegrebet af coolness fra starthalvfjerdserne. Smuk i al sin enkelhed med Brazilian Rosewood, børstet aluminium  og tekniske raffinementer som:

2 x phono ( MM & MC!!! )

High & Low filter

Muting

2 sæt højttalere ( serieforbundne )

Nymonterede kraftige højttalerterminaler i stedet for de mest fjollede terminaler, der nogensinde er set på en forstærker.  

Alt virker selvfølgelig og den spiller STAX soul ( Carla Thomas: Gee whiz ) lige nu, Jøsses!!!!

Stik en smuk kvinde et cool tørklæde og et par seje solbriller og pludselig forvandler hun sig til en skuespiller fra en italiensk film fra tresserne. Nu er det jo ikke meningen at der skal deles tørklæder og solbriller ud her på siden til de smukke kvinder, men derimod har den smukke SA-700 fået sin partner  i form af tuneren Pioneer TX-700, der sammen med forstærkeren får det hele til at gå op i en højere enhed.

Hvis der er et sæt der er cool, så er det disse to. 

2800,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Technics SU-8080

TECHNICS SU-8080 Integreret forstærker 1978

Hvis tyngde er proportional med kvalitet ( og det er det næsten altid  ), er her tale om virkelig klasse. Den vejer som et ondt år, har features som variabel tilpasning af pickup og mulighed for tilslutning af 2 pladespillere ( MM ). Overordentlig solidt bygget ca. 1977-78.

Endnu kan man få rigtig fine Technics forstærkere til meget fornuftige priser, men måske er det en god idè at slå til nu og anskaffe sig en af disse uhyre solide maskiner, der er mindst lige så vellydende som Luxman, Sansui o.s.v.

HI-FI verdenens Mercedes.

Sådan en sag kan ikke købes i dag.

HXBXD: 14X45X35

2750,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Gustav H. Jensen | Svar 19.01.2017 21.35

Jeg er helt vild med dine beskrivelser. Man kan mærke entusiasmen! Mht. din Sansui 555-a, der står én ved siden af mig, og din beskrivelse er spot on! Super sag

Jørgen P Hansen | Svar 21.11.2016 17.27

super grej,flotte enheder

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.06 | 08:26

Den fedeste service og tip top betjening af Jørn, som er et af de mest regulære og helt igennem ordentlige menneske jeg kender.

...
31.10 | 19:32

Du milde makrel, det er stærke sager!!!

...
24.05 | 15:08

Fantastisk side du har her.
Jeg kommer til at handle her, det er helt sikkert.
Rock'n Roll
Kennet Damm
Glostrup

...
14.12 | 07:13

Der er få ordentlige og generøse mennesker tilbage, som man er tryg ved at indlade sig med og handle med. En af dem driver dette her helt unikke firma.

...
Du kan lide denne side