VINTAGE PLADESPILLER

AKAI AP-006

Akai AP-006 1976-77 ( Reserveret )

Elvis Costello  skrev i 1981 sangen " Good year for the roses " om fornemmelsen man sidder tilbage med, efter at kæresten har forladt èn. Sangen er på " Almost blue " Køb! 1981 var et godt år for roserne og 1976 var et godt år for AKAI. Udover deres vanvittig lækre og velspillende spolebåndoptagere er der to produkter fra året 1976 der har fæstnet sig på den plads i mit hjerte, der rummer de apparater der har noget. Akai`s receivere der æstetisk er meget meget flotte og særdeles velspillende. Her handler det om den serie pladespillere med modelnumrene AP-001-003-005-006 og 007, som alle er ualmindelig vellykkede både med hensyn til design og teknik.

AP-006 som det her jo skal dreje sig om, er i min optik så stramt komponeret designmæssigt med sin lave højde, blanke stålflader og den lækre nøddetræsfiner at den næsten kan matche Beogram 4000 i coolnessfactor. Til gengæld spiller den så, efter min mening, en hel del bedre end Beogram`en.

Teknisk er 006 helt manuel, pæn tung og med en dejlig japansk S-arm der yder mange pick-upèr, som den jeg har på lige nu ( Denon DL-103 ), retfærdighed, mens Klaus " Baba " synger om " My hometown " fra sin nye LP.

Flot stand

3500,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

 

 

 

Inertia GST-1
Inertia GST-1

Inertia GST-1 ( Manuel ) 1976

Hos en restauratørkendis så jeg en Inertia stå sammen med en Ortofon KS591 rørforstærker. Uha! Det var cool! Men på den anden side, vil en Inertia GST-1 være cool sammen med hvad som helst, med sin yderst, både elegante og stramt grafisk udformede pladetallerken. Skabt i Göteborg ( historien kan læses i denne tråd )

 https://www.hifisentralen.no/forumet/threads/inertia-receiver-och-platespiller.18351/ 

og 2. generations Inertia er den man skal gå efter, for den kom ikke med den oprindelige, ikke særlig gode arm, men derimod med  en Acos Lustre, der bare er en ualmindelig fin sag. Så det er ikke bare en særdeles sej pladespiller at se på, men også en rigtig dejlig afspiller med en ro, stilhed og masser af detaljer og bund. Pick-upvalget er det jo kun pengepungen der sætter en grænse for. Værket er uhyre enkelt med en plint bestående af er en tynd stålplade, men med motoren isoleret.

Sort som natten,uden at være skrammet som katten, er den rigtig pæn med et pænt originalt låg og original Lustre headshell og intakt libelle.

Phonostik

Leveres med Pickering XV-15/1200E og ny rem

3800,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Thorens TD126 Mk.II

Thorens TD 126 Mk.II m. SME 3009 arm ( Manuel ) 1978

" En af verdens bedste pladespillere " skrev Hi-fi revyen i årbogen, der lå under juletræet til familiens overhoved i 1978. Her er den så yderligere forbedret med SME 3009 armen. SME 3009 er helt manuel, så automatikken i TD-126 er ofret på vellydens alter. Thorens TD124 / TD125 / TD126 er alle legendariske afspillere og er vel at betegne som semi-professionelle. Det vil sige at de udover at være trofaste arbejdsheste i mange årtier, ofte blev brugt i studier og såmænd også i den pladebutik ( Van Rock ) hvor jeg erhvervede en stor del af min musikalske dannelse op igennem 80èrne. Tung som bare fanden er den, og blødt ophængt er det absolut nødvendigt at den bliver skruet op på væggen eller står, så den  ikke kan bevæge sig, når familien hopper i begejstring over vinderen i et tåbeligt TV-program. Lyt til musik, så danner man selv billederne.

Monteret med nye Phono-Stik, ny rem og  ny Audio Technica AT95E

Kun afhentning

OK låg og ubetydelige brugsspor

8000,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Sansui SR-525

Sansui SR-525 ( Manuel ) 1977

1977!

Året hvor Leif Mikkelsen fik til opgave at skabe et hold der kunne føre sig pænt frem ved EM i herrehåndbold i Danmark året efter. Han valgte at satse på en helt ung Morten Stig Christensen, kaldet  "Pusle "  der var en meget bedre spiller end han var sportschef på TV2 og Generalsekretær i DHF. Som spiller altid ind under tre-meteren. Som chef aldrig i nærheden af tre-meteren!

Året hvor" Saturday night fever " delte verden op i Diskere og Flippere, der diskuteredes indførelse af professionel fodbold i Danmark og verden mistede Elvis Presley ( may his sweet soul rest in peace ).

Store begivenheder i året hvor der første gang nogensinde faldt sne i Miami, men også året hvor Talking Heads udsendte :77, og Blondie: Parallel lines, Television: Marque Moon og Costellos My aim is true så dagens lys. En ny tid var på vej. I hvert fald indenfor musikken, hvor vinylpladen var altdominerende og hvis man var ved muffen gik turen måske i Audioscan eller KT-Radio og man indkøbte en Beogram 4002, en Micro DSX-1000, en Fons, Inertia, thorens 126. Listen er lang over fremragende pladespillere i 1977 og på  side 305 i Hi-Fi Årbogen 1977 befinder den sig så. Den, det hele drejer sig om.

Sansui SR-525

Tyngde og elegance samlet i en. Lidt som i Mercedes mellemstore modeller. Små 10 kg og fin fin arm med knivlejer sikrer, placeret rigtigt på en hylde skruet op på væggen, ro,ro og atter ro.

Læs de begejstrede kommentarer på www.vinylengine,com

https://www.vinylengine.com/turntable_reviews.php?make=Sansui&model=SR-525

Mulighed for selv at vælge kabler fra pladespiller til forstærker

Original Sansui head shell

Monteret med ny Rega Carbon og selvfølgelig made in Japan

Ubetydelige brugsspor

3500,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Akai AP-100C

Akai AP-100C (halvautomatisk) 1979

Troels Kløvedal fortæller flere steder i sine bøger om møder med hvaler, der bærer tydelige spor, i form af store ar, efter mødet med kæmpeblæksprutter dybt dybt nede i oceanet. Kun den stærkeste overlever i dyrenes verden og bærer sine ar som tegn på evnen til overlevelse, mod og styrke. Som hvalerne, har også denne Akai AP-100C sine ar og mærker. De er ikke kommet efter et hårdt liv i naturen, men låget bærer spor efter både varmepåvirkning og tryk og er ikke kønt, men selve pladespilleren er rigtig pæn og velholdt. Det bedste er så, at det er en rigtig fin lille perle, der spiller meget musikalsk og med en arm der passer perfekt til en Audio Technica AT95E. Dog bliver denne leveret med en Audio Technica AT-11 der spiller fint og er nok i omegnen af AT95E. Nettet er fuldt af glade ejeres beskrivelser af godt selskab med denne bæltedrevne pladespiller fra de gyldne år sidst i halvfjerdserne.    

Breaking news!!! Akaièn har fået et nyt originalt låg, der ikke er uden mærker, men en hel del kønnere end det ovenfor omtalte.

1800,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Fona SL-D7

Fona SL-7D ( manuel ) 1978

Når jeg får lyst til at kigge på skønheder, tager jeg ikke fat i et gammelt " Playboy fra 1978-79 eller formummer mig bag de mørke solbriller på byens cafèèr, men tager derimod Hi-fi  årbøgerne fra sluthalvfjerdserne frem. Her findes, for mig, kulminationen  af  teknik og æstetik. Èen lang perlerække af fint fint Hi-Fi, hvoraf virkeligt meget spiller i bedste velgående idag. Udover skønhederne fra de store ( Pioneer, Luxman, Sansui og hvad de nu hedder alle sammen ), findes der også ved nærlæsning, nogle apparater der besidder nogle pudsigheder og modsætningsforhold der kalder på undren.

Den første Toshiba/Aurex SR-355 er beskrevet længere nede i kategorien. Det er en tuuung sag, med en glimrende Jelco arm og efter min bedste overbevisning en pladespiller, der burde have kostet mindst det dobbelte af de sølle 1665,- den kostede i 1979.

Den anden vi skal have fat i, er en Fona SL-7D og det lyder jo ikke vanvittigt ophidsende, meeen det er altså en Denon SL-7D fra 1979 og de må have været rigtig flinke hos FONA, når det kunne  lykkes for dem at forhandle en indkøbspris ned, så den kunne sælges i DK til under 1500,-.

Det var og er jo helt normalt at indkøbe produkter fremstillet hos producenter og så sælge dem under eget navn (OEM) og det er der jo kommet mange fine apparater ud af. Denne SL-7D, optræder ikke i Denons normale pladespillerlinie, hvor modellerne alle hedder noget med DP, men er skabt til eksport og optræder under en del forskellige navne ( gå selv på jagt ).

Men, det jeg vil frem til, er at denne Fona burde have kostet langt langt mere, for det er en meget meget dejlig maskine med alle Denons pladespillernes dyder fra sidst i halvfjerdserne med en fin Jelco arm, en god tyngde, og en ro og afklarethed i lydbilledet der med rette har gjort denne  sjældne model ganske eftertragtet.

Afstanden mellem plade og arm er ret høj og der er ikke mulighed for at højderegulere, så jeg har sat en Ortofon MC10 super Mk.II på, der har højden i kroppen, så armen er vandret under afspilning og det er en kombination, der passer rigtig fint sammen.

MC10èren er jo en Moving Coil og kræver større forstærkning end en almindelig MM pick-up, men spiller uden problemer sammen med de fleste forstærkeres MC-phonoindgang.

Brugsspor med et OK låg   

3000,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Sony PS-X4

Sony PS-X4 ( Halvautomatisk ) 1977

Jeg kan rigtig godt lide tanken om at en producent skaber et produkt der er velgennemtænkt, velbygget og skabt til at fremstå uforandret i mange mange år. Hi-Fi-branchen har jo ikke ligefrem benyttet sig i særlig høj grad af denne metode. Rega Planar er et af de få eksempler på hvad jeg tænker på. Den var simpelthen bare lavet rigtigt, mekanisk og æstetisk. Andre eksempler fra en anden verden kunne være Audi TT, Porsche 911, Mazda MX-5 og så Sonys pladepillerserie PS-X3-4-5-6-og  7  fra sidst i halvfjerdserne, hvor en tung, tung plint, stort set uforandret, udgjorde basen i hele serien og kun graden af automatik og kvaliteten på armene udgjorde forskellen og selvfølgelig prisen.

Jeg har et vedvarende og passioneret kærlighedsforhold til Sonys sager fra halvfjerdserne og denne PS-X4 er en glimrende understregning af hvorfor. 10,2 kg tung, en rigtig god arm, bygget som en tank og kun valget af pick-up bestemmer hvor godt det skal lyde. Jeg har sat en ny Rega Carbon på, der er en rigtig dejlig all-round pick-up med masser af dynamik og musikalitet.  

Låget! Puha! Det er ikke særlig pænt. Der er ridser og limning ved det ene hængsel, men det er sådan, det er og det må man så nøjes med i første omgang.

2000,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Sony PS-6750

Sony PS-6750 ( manuel ) 1975

Det kan være noget af en udfordring at finde èt ord, der kan beskrive sådan en fætter her. Man opgiver hurtigt det nordiske vokabularium, der ikke giver et ord, der kan rumme den aura af storhed, der omgærder denne skønhed fra den opgående Sols land. De germanske sprogstammer løser heller ikke problemet, for der er ikke megen poesi i " Herrlich oder schön ). Vi skal måske til Frankrig eller Italien for at finde løsningen, men de få ord, jeg kan på de sprog, egner sig kun til at bestille drikkevarer på en Cafè. Så vi må gøre som mange danske tekstforfattere i populærmusikkens verden. Vi går til England og leder efter det ord der kan beskrive et stykke teknik, der via skønhed  og udtryk bedst kan sammenlignes med et kunstværk . Ordet har jo ligget i baghovedet hele tiden nemlig " Gorgeous ", der både rummer skønhed, æstetik og nydelse. Dette er hvad der kommer ud af at læse Hans Edvard Nørregård-Nielsens store fremragende 3-bindsværk om Ny Carlsbergfondets historie.

Men det er en æstetisk nydelse at betragte visse hi-fi apparater fra alle vinkler og blive bekræftiget i at nogen gange kan tingene gå op i en højere enhed. 

Brug nettet til at nyde beskrivelserne af denne ( som nogle kalder en af Sonys bedste pladespillere nogensinde ) meget meget lækre spille, der med en ny Audio Technica AT95E virkelig leverer.

Direkte drevet

10 kg.

Kulstofarm

Original headshell

Flot flot stand

5800,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Toshiba SR-355

Toshiba (Aurex) SR-355 (manuel ) 1979

" Keep it simple ". Så er der ikke så meget, der kan gå i stykker og der er råd til at forfine de steder, hvor lyden har gavn af det. Det er en filosofi som måske først og fremmest Rega har stået som eksponent for med deres Planar 2 og 3.

Japanerne har også haft deres " simple " maskiner som denne perle fra Toshiba, der skabte denne killer i 1979. Tung, stiv plint, direkte drevet og helt manuel. 

12 kg med en pladetallerken på 1,6 kg holder det hele i ro og en rigtig fornuftig arm gør, at en Ortofon 2M ( rød eller blå  f.eks.) vil være et rigtig fint match eller måske " bare " en Audio Technica AT95E, der fungerer rigtig godt med armen.

Skulle der nu, mod forventning, være nogen der rynker på næsen og vrænger " Altså Jørn, Helt ærligt TOSHIBA! Det kan du da ikke mene". Japansk 2. Division!

Skribenten sukker, mander sig op og siger en gang til.

Gå på jagt efter de mærker der ikke lige bærer de producentnavne som Hr. og Fru Danmark kender, men navne som Sanyo, Hitachi, Aiwa, Toshiba og Nikko kan med de rigtige modeller, give rigtig store HI-FI oplevelser.

AUREX var Toshibas navn til deres bedre modeller og i Japan hed den Aurex SR-355

Låg med brugsspor, men er set værre, ellers velholdt. 

Leveres med ny Audio Technica AT95E  

2400,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Sony PS-X3

Sony PS-X3 ( Manuel ) 1977

En ung mand mistede livet i 1977 og hans mor spurgte en kollega om hun var interesseret i at overtage sønnens nyindkøbte pladespiller, en Sony PS-X3. Man siger jo ikke nej tak i sådan en situation, men behovet for en afspiller var ikke stort, så pladespilleren blev pakket ned og sat ind i et skab. Der bliver den så de næste 45 år og her den anden dag ringer kollegaen og spørger om jeg er interesseret i at overtage pladespilleren. Det er jeg, for jeg er jo vild med Sonys halvfjerdsermaskiner. Nå, jeg tænker jo! Kan den mon spille efter alle disse års stilstand? 45 år og 1977. Det var jo det år underskønne Liv Tyler åbner sine smukke øjne første gang. Se den lille perle " That thing you do "! Nu du er igang, så se også denne lille film om fornuftig adfærd på knallert ( altså rigtige knallerter som Puch og Tomos )   https://www.facebook.com/watch/?v=403483820694538

Pladespilleren fungerede og lød som den dag i 1977, hvor den blev sat ind i skabet. Fantastisk, men det var også en særdeles vellykket og velbygget kostruktion PS-X3-4-5-6 og X7 (der kun var export ) der kendetegnede en af mine favoritserier fra en af de mest innovative elektronikproducenter i verden.

Fornavnet er soliditet, mellemnavnet driftssikkerhed og efternavnet er en rigtig rigtig dejlig spille, der med lethed udkonkurerer det meste der bliver tilbudt idag i mellemprisklassen. Basta!

Pålimet pladebørste

Låget er ikke bedre end OK

Monteret med ny Rega Carbon

2400,-

BRUGT KVALITETS HI-FI MED SJÆL OG GARANTI

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

26.05 | 20:47

den bedste HiFi side, suverænt. Kigger forbi meget ofte for at nyde synet af Vintage grej fra min ungdom i 70,erne. Hvem spiller i øvrigt på sax ?

...
08.06 | 08:26

Den fedeste service og tip top betjening af Jørn, som er et af de mest regulære og helt igennem ordentlige menneske jeg kender.

...
31.10 | 19:32

Du milde makrel, det er stærke sager!!!

...
24.05 | 15:08

Fantastisk side du har her.
Jeg kommer til at handle her, det er helt sikkert.
Rock'n Roll
Kennet Damm
Glostrup

...
Du kan lide denne side